Jūsų dėmesio vertos knygų naujienos

Jared Diamond "Žlugimas" 

Pulitzerį už knygą „Ginklai, mikrobai ir plienas“ pelniusio geografo, istoriko Jaredo Diamondo veikalas „Žlugimas“ atskleidžia, kodėl išnyko ne viena praeities civilizacija. Vizionieriaus susisteminti dėsniai, būdingi civilizacijų raidai, lems ir mūsų civilizacijos ateitį.

Kas nutiko žmonėms, kadaise sukūrusiems Velykų salos statulas, ir majų piramidžių architektams? Ar ir mūsų pilys, dangoraižiai, daugiabučiai vieną dieną stovės apleisti kaip Angkoro šventyklos? J. Diamondas atskleidžia, kodėl vienos visuomenės klesti, o kitos žlunga, ir kelia klausimą, ar mūsų civilizacija išliks.

Planuojame išsiųsti lapkričio 10 d.

Alina Bronsky "Šukparkis"

Autorę mūsų skaitytojai jau pamėgo lietuviškai pasirodžius  jos romanams "Paskutinė babos Dunjos meilė" ir "Totoriškos virtuvės aštrumai". O ar žinojote, kad Bronsky - kūrybinis slapydvardis?

"Šukparkis" - debiutinis autorės romanas, ironiškas ir aštrus pasakojimas apie Sašą, jos šeimą, draugus ir priešus, svetimą Frankfurtą ir jo miegamąjį rajoną 2000-aisiais, kuriame pritapti yra ne mažiau svarbu nei apsiginti. Šukparkis - susidūrimų vieta. Jame susitinka Rytai ir Vakarai, slampinėja paaugliai ir benamiai, skamba rusų estrada ir repo muzika, žaidžiamos tamsios šachmatų partijos, skrieja akmenys ir tušti buteliai. O netoliese, tarsi įkaltas pleištas, stovi daugiaaukštis, kuriame gyvena Saša.

Planuojame išsiųsti lapkričio 7 d.

Salman Rushdie "Pergalės miestas"

Po nereikšmingo dviejų dabar jau seniai pamirštų karalysčių mūšio XV a. pietų Indijoje maža mergaitė susiduria su dievybe – šis įvykis pakeis istorijos tėkmę. Pampa Kampana ką tik regėjo savo motiną mirštant, o dabar įgyja dievybės galių. Mergaitė turės įkurti Bišnagą – Pergalės miestą. Ir visą ilgą gyvenimą siekti, kad moterys turėtų lygias galimybes patriarchaliniame pasaulyje.

Stebuklų, širdgėlos ir humoro persmelktas romanas narplioja tokius klausimus, kaip antai kas mus daro žmonėmis. Autorius meistriškai nagrinėja religijos, filosofijos, galios ir teisingumo temas. Jo kūriniams būdinga ne tik magiškas pasaulėvaizdis, metaforų gausa bei pagaulus siužetas, tačiau ir meninė, kultūrinė, socialinė vertė.

Jeanette Winterson "Apelsinai – ne vieninteliai vaisiai"

Džanetei vaikystėje leidžiama skaityti tik Bibliją. Jos mamai galios ir saugumo teikia griežta religinė bendruomenė – apie ją sukasi visas šeimos gyvenimas. Už bendruomenės ribų – šėtono valdos. Džanetė jaučiasi Dievo išrinktąja, ją auklėja kaip būsimą misionierę. Tačiau šis planas žlunga, kai paauglystėje ji įsimyli merginą ir taip sukelia baisų skandalą. Nepadeda net egzorcizmas.

Autobiografiniais faktais grįstas romanas pasakoja apie jaunos asmenybės drąsą rinktis savąjį kelią ir išsivaduoti iš kitų žmonių lūkesčių. Knygoje ironiškai, bet su meile kalbama apie probleminius santykius su valdinga mama, apie tikėjimą – Dievu, savimi ir ryšiu su kitu žmogumi. Didžiosios Britanijos rašytojos Jeanette Winterson kūrinys laikomas LGBT literatūros klasika, nors pati autorė sako: „Niekados nesupratau, kodėl heteroseksualų parašyta literatūra skirta visiems, o ta, kurioje yra homoseksualių išgyvenimų, – tik gėjams ir lesbietėms.“

Planuojame išsiųsti gruodžio 10 d.

Andrus Kivirähk "Jaujininkas"

"Jaujininkas" - tai juodojo humoro kupinas pasakojimas apie kaimo gyventojų kasdienybę Estijos užkampyje. Lietingą lapkritį čia persipina ne tik žmonių, bet ir nežemiškų būtybių – velnio, raganos, vėlių, aitvarų, vilkolakių – keliai ir užmačios. Bene svarbiausias kaimiečių užsiėmimas – vogti, smurtauti, girtauti ir nešioti paskalas. Kone kiekvienas jų savaip ydingas, o prireikus pasiruošęs velniui sielą parduoti. Nežemiškieji taip pat ne be trūkumų: aitvaras tėra įkyrus, nuo šeimininko priklausomas padaras, o klastingą ar ilgadantę šmėklą žmogus pajėgus įveikti išmone bei gudrumu. O kokia istorija be meilės, juolab jei ši be atsako? Apie tai gal reikėtų paklausti paties jaujininko.

Fantastinės literatūros mėgėjams rekomenduojame atkreipti dėmesį ir į kitą autoriaus knygą, kurios tiražas jau kartojamas: „Žmogus, mokėjęs gyvačių kalbą“.

O mažiesiems šįkart pristatome ypatingą naujieną - "Ką veikia jausmai?". Psichologės Aušros Kurienės rekomendacija: "Jautriai ir rimtai, kasdieniškai ir stebuklingai galime kalbėti apie jausmus – prisijaukinti netgi šalčiausius, paglostyti netgi aštriausius. Nuostabi knyga tėvams skaityti ir kalbėtis su vaikais."

Ši paveikslėlių knyga kviečia pažinti jausmus ir emocijas – tuos nematomus, bet aiškiai juntamus mažuosius bičiulius. Kiekvienas iš jų yra ypatingas ir turi mėgstamą kasdienį užsiėmimą. Ar pastebi juos? Ar numanai, kur jie visi gyvena?

Į knygynėlį taip pat atkeliauja šių metų Nobelio literatūros premijos laureato Jon Fosse "Vaizdai iš vaikystės".

Turiningų, prasmingų ir jaukių rudens vakarų, šnarant knygų puslapiams ir tyliai šnabždant istorijoms...

Product added to wishlist
Product added to compare.

Lankydamiesi www.knygauk.lt svetainėje, Jūs sutinkate su taisyklėmis, privatumo ir slapukų politika