Įdomūs faktai apie knygas ir skaitymą

Šiandien skaitymas laikomas asmeniniu ritualu, knygos - introvertų atributu. Tačiau taip buvo ne visada. Teigiama, kad iki maždaug XVI a. dauguma žmonių rinkdavosi klausyti garsiai skaitomų knygų. Nenuostabu, juk knygos buvo itin retas ir brangus malonumas.

Ar žinojote, kad iš vieno medžio galima pagaminti iki 50 knygų? Kasmet pasaulyje jų išspausdinama daugybė, tačiau knygų mylėtojai sunkiai keičia popierines knygas į elektronines ar audio. Mieliau organizuoja medžių sodinimo akcijas. Manoma, kad viena iš priežasčių gali būti bibliosmija - mėgavimasis knygų kvapu. Skaitant popierinę knygą veikia daugiau žmogaus pojūčių, todėl procesas turi didesnę įtaką, geriau įsimenama informacija, skaitymas tampa visapusišku malonumu. 

Jei norėtumėte aplankyti didžiausią pagal plotą biblioteką, lėktuvo bilietus pirkite Niujorko kryptimi ir Penktojoje aveniu ieškokite Barnes & Noble. Ją lentynų dydžiu lenkia tik Powell's biblioteka Portlande, Oregono valstijoje. O štai seniausią biblioteką galite rasti ir arčiau. Nuo 1732 metų Lisabonoje, Portugalijoje, veikia Livraria Bertrand.

Gal jau esate girdėję, kad skaitymas naudingas, tad tik primename:

- reguliarus skaitymas net 2.5 karto sumažina tikimybę susirgti Alzheimeriu ar demencija;

 - grožinės literatūros mylėtojai tampa empatiškesni;

-  skaitymas net 68 proc. sumažina stresą;

- skaitydami bent pusvalandį per dieną, galite pailginti savo gyvenimo trukmę.

Nors skaitymas žmonėms suteikia didžiulę naudą, su knygomis susijusi ne viena fobija. Sunku patikėti, kad egzistuoja bibliofobija! Bibliofobas gali bijoti skaityti tam tikras knygas, garsiai skaityti viešai ar net paimti leidinį į rankas. O štai bibliofilai ne tik dievina knygas, bet gali turėti abibliofobiją - baimę pritrūkti skaitinių :)

Nepritrūkite jų su Knygauk.lt

Šaltiniai:

1. 10 travel reads to inspire adventures (explorica.ca)

2. 28 Fascinating, Fun Facts About Books and Reading | Book Riot

3. Best Facts about Books (imprint.co.uk)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Lankydamiesi www.knygauk.lt svetainėje, Jūs sutinkate su taisyklėmis, privatumo ir slapukų politika