BIBLIOTERAPIJA - gydymas literatūra

BIBLIOTERAPIJA - gydymas literatūra

Jei esate knygų mylėtojas, tikriausiai jau ne kartą girdėjote terminą biblioterapija. Apie jos svarbą šiandien kalbama vis daugiau. Terminas biblioterapija pirmą kartą paminėtas 1916 m., nors jau metais anksčiau mokslinėje literatūroje B. Rusch užsiminė apie tokį terapinį metodą. Iš esmės biblioterapija yra pagalba žmogui per gilinimąsi į tekstus. Žmogui, susiduriančiam su įvairiais gyvenimo sunkumais, kartais sudėtinga suprasti, kas vyksta jo viduje, tad atrasti ryšį su savo kūnu ir jausmais gali padėti įvairios terapijos. Viena jų - biblioterapija, tinkama taikyti tiek individualiai, tiek grupinei įvairaus amžiaus žmonių terapijai. Terapeutai dažnai naudoja pasakojimus dirbdami su vaikais ir jaunimu. Skirtingi žanrai gali pasitarnauti skirtingais būdais, pvz. detektyvai ar fantastika skirti suaktyvinti emocijas, įjungti vaizduotę ar koncentruoti dėmesį sekant įtempto siužeto vingius, tuo tarpu humoras veikia atpalaiduojančiai.

Su kokiais sunkumais susiduriant taikoma biblioterapija?

- Nerimas

- Depresija

- Priklausomybės

- Valgymo sutrikimai

- Santykių problemos

- Egzistenciniai sunkumai: vienatvė, prasmės pojūčio praradimas, artimojo mirtis

Prof. S. Gladding pažymi, kad biblioterapija gali padėti siekiant išmokti: valdyti pyktį, socialiai priimtino elgesio, įveikti pernelyg didelį drovumą ir pan. Biblioterapija yra ir puiki prevencinė priemonė, padedanti skaitytojui įgyti tam tikrų įgūdžių, praversiančių susiduriant su iššūkiais ateityje.

Biblioterapija, taikoma edukaciniais ar gydymo tikslais, skirstoma į tokias rūšis:

- Kūrybinė biblioterapija - iš esmės jos veikimas atitinka knygų klubo principus - grupė žmonių skaito ir aptaria knygą;

- Raidos biblioterapija - skirta edukaciniams tikslams, pvz. supažindinti su brendimo aspektais;

- Paskiriama biblioterapija - skaitant tikslingai parinktas savipagalbos knygas siekiama keisti elgesio modelius, jausmus, veiksmus ir t.t.

- Terapinė bibliografija - taikoma kartu su kitais terapijos būdais, siekiant įveikti psichologinius sunkumus.

Kaip taikoma biblioterapija?

Pirmiausia terapeutas ir klientas apibrėžia problemines sritis. Į tai atsižvelgdamas specialistas paskiria tinkamiausią literatūrą. Tam, kad biblioterapija būtų efektyvi ir skaitytojas tapatintųsi su pasakojimo protagonistu, istorija turi tiesiogiai sietis su patiriamomis problemomis. Geriausia, kai su veikėju tapatinamasi emociniame lygmenyje. Po to, kai knyga perskaitoma, specialistas su klientu kartu aptaria knygos veikėjo elgesį, padėjusį jam pasijusti geriau.

Dauguma terapeutų, apmokytų taikyti biblioterapiją, turi sąrašus knygų, susijusių su konkrečia problema arba naudojasi tam skirtomis duomenų bazėmis. Tokių galite rasti ir Lietuvoje, pvz. D. Širvikaitės sudaryta kognityvinės biblioterapijos rodyklė “Knygos keičiančios mąstymą.” Lietuvoje biblioterapijos mokymai orgaizuojami ir bibliotekų darbuotojams.

Biblioterapijos efektyvumas

Įvairūs tyrimai parodė, kad biblioterapija yra efektyvi ilgalaikė priemonė, padedanti: - geriau pasijusti suaugusiems, turintiems depresijos požymių, obsesinį kompulsinį asmenybės sutrikimą; - 5-16 m. vaikams išmokti socialiai priimtino elgesio modelių; - dėmesingo įsisąmoninimo (mindfulness) grįstos streso mažinimo biblioterapijos pagalba studentams sumažinti streso lygį ir pakelti bendrą pasitenkinimo gyvenimu lygį.

Biblioterapija skaitytoją veikia keliais būdais:

- ramina, nes jis įgauna žinių apie savo būsenas;

- teikia malonumą per bendrumo jausmą, suvokimą, kad problemos gali būti įveikiamos;

- didina pasitikėjimą savimi, kurį skaitytojas įgyja tapatindamasis su veikėjais.

Kad ir koks naudingas būtų skaitymas daugeliui žmonių, yra keletas kontraindikacijų biblioterapijai:

- žmogus neskiria realybės nuo fantazijų;

- asmuo turi intelektinę negalią ar dėmesio sutrikimą;

- nemėgsta skaityti!

Jei mėgstate panaršyti po Goodreads, nuorodoje rasite ne vieną sąrašą knygų, skirtų biblioterapijai: Bibliotherapy Book Lists | Goodreads

Knygauk.lt rasite daugybę biblioterapijai tinkančių įvairaus žanro knygų, viena iš jų - neseniai pasirodęs Saros Nishos Adams romanas “Knygų sąrašas”, paliečiantis vienatvės, gedulo, psichikos sveikatos temas, atskleidžiantis literatūros galią, suteikiantis vilties ir įkvepiantis skaityti dar daugiau.

Šaltiniai:

1. Bibliotherapy: Definition, Types, Techniques, and Efficacy (verywellmind.com)

2. Biblioterapija - Daiva Žukauskienė - Geštalto psichoterapeutė (gestaltoterapijosprojektai.lt)

3. Knygos „Biblioterapija: teorija ir praktika“ sutiktuvės - Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (lnb.lt)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Lankydamiesi www.knygauk.lt svetainėje, Jūs sutinkate su taisyklėmis, privatumo ir slapukų politika