Marija Gimbutienė

Marija Gimbutienė

Autorė: Rasa Navickaitė. Vertėja: Rima Bartaševičiūtė. Leidykla: Kitos knygos. Formatas: 14.5 x 21 cm. Puslapių skaičius: 306. Viršelis: kietas. Leidimo metai: 2024. Originalo kalba: anglų. Leidinio pavadinimas: Marija Gimbutienė

18,00 €
Įskaitant mokesčius.

 

Pirmoji išsami archeologės Marijos Gimbutienės biografija pasakoja apie jos gyvenimą, profesinę veiklą, įtaką feminizmui JAV bei Lietuvoje ir idėjas, pralenkusias laiką.

Marija Gimbutienė (1921-1994) - pasaulyje žymi lietuvių mokslininkė, ilgametė Kalifornijos universiteto profesorė. Jos pasiūlyta kurganų hipotezė, paaiškinanti indoeuropiečių atsikraustymą į Europą, buvo plačiai pripažinta priešistorės tyrėjų. Tačiau archeologai prieštaringai vertino 1974-aisiais pasirodžiusią Gimbutienės knygą. Joje autorė pasiūlė idėją, kad senovėje gyvavo taiki ir pažangi moterų valdoma civilizacija, garbinusi Didžiąją Deivę, ir pavadino ją Senąja Europa. Gimbutienė kritiškai pasisakė apie gamtai ir žmonėms agresyvią Vakarų modernybę, įkvėpė feministes, siekusias atkurti Didžiosios Deivės kultą.

Knygos autorė Rasa Navickaitė (gim. 1988) yra Vienos universiteto Austrijoje mokslo darbuotoja, lyginamųjų lyčių studijų mokslų daktarė.

Knyga padeda suvokti, kaip M. Gimbutienė – emigrantė, trijų vaikų motina ir pasaulinio garso mokslininkė, – savęs nelaikydama feministe, tapo JAV feminisčių įkvėpėja.

Dr. Rūta Kačkutė, archeologė, Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė

Tai vienas svarbiausių Baltijos studijų darbų per pastarąjį dešimtmetį. Knygoje atsispindi įtampa tarp nacionalizmo ir feminizmo, tarp kai kurių feminizmo krypčių ir šiuolaikybės. Darbas aktualus ir istorijos, sociologijos, politologijos sritims.

Prof. dr. Dovilė Budrytė, JAV Džordžijos Gvineto koledžas, Politikos mokslų fakultetas

9786094276040
Apžvalgų nėra
Product added to wishlist
Product added to compare.

Lankydamiesi www.knygauk.lt svetainėje, Jūs sutinkate su taisyklėmis, privatumo ir slapukų politika